Na sledeh Atlantide

NA SLEDEH ATLANTIDE  je igra, kjer učenci na drugačen način spoznajo pomen funkcij in procedur v programiranju. V celotni igri je uporabljena psevdokoda, tako da učenci ne potrebujejo predhodnega znanja programiranja. Tako je lahko uporabna tudi kot uvodna motivacija pred poučevanjem programiranja.

na_sledeh_1200-min

Avtorstvo:

Igro so v okviru predmeta Z IKT podprta učna gradiva izdelali: Davor Zupan, Sara Drožđek in Katja Skubic.

Opis igre:

Ker je za učence velikokrat težko doumeti pomen funkcij in procedur v programiranju, so avtorji v pustolovsko igro iskanja potopljenega mesta Atlantida vnesti posamezne naloge in uganke, ki jih igralec lahko rešuje s pomočjo uporabljanja funkcij in procedur, ter hkrati z namigi in uporabo priročnika odkrije pravi pomen uporabe le-teh v programiranju. Učenec se pri igranju poistoveti s potapljačem, ki si mora pot do izgubjenega mesta utreti skozi potopljeno ladjo. Pri tem pa mu pomaga (ali nagaja) hudomušna rakovica.

Cilji igre:

  • učenec spozna pomen procedur in funkcij
  • učenec spozna koncept večkratnega klica procedur in funkcij
  • učenec razume, kdaj uporabiti funkcije in kdaj procedure
  • učenec razume, kako pristopiti k problemu s pomočjo funkcij in procedur
  • učenec razume, kako logično uporabljati klice procedur in funkcij, odvisne od zahteve problema
  • učenec logično kreira pot s pomočjo procedur, da prispe do naslednjega problema

Igra je torej namenjena vsem, ki se učijo programiranja, postavili pa smo v tretjo triado osnovne šole. Uvrstili bi jo lahko v vsakega od izbirnih predmetov računalništva, v tematski sklop programiranje, primerna pa je tudi za računalniški krožek.

Navodila za igranje:

Potapljač poskuša poiskati potopljeno mesto. Ko končno odkrije lokacijo, mu na poti stoji potopljena ladja. Poistoveti se s potapljačem, najdi pot skozi ladjo ter reši uganke, na katere naletiš. Ko opraviš vse preizkuse, boš našel potopljeno mesto in tako zaključil igro. Ostala navodila za igranje so vključena v samo igro.

Obilo užitkov ob igranju!

prenesi_igro2

 

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>